Στείλετε τα σχόλια και τις αναρτήσεις σας στο: matsolanews@yahoo.gr

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Αμετακίνητοι οι δανειστές για τους πλειστηριασμούς - Στη διαπραγμάτευση μπήκε και το ασφαλιστικό



Του Κωνσταντίνου Δαυλού

Με πόλεμο χαρακωμάτων έμοιαζε περισσότερο η χθεσινή τρίωρη απογευματινή συνάντηση δανειστών - κυβέρνησης, καθώς δεν σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος και στο βασικό θέμα διαφωνίας (τους πλειστηριασμούς) και οι δύο πλευρές έμειναν αμετακίνητες στις θέσεις τους. Κάπως έτσι λοιπόν αποδεικνύεται ότι ήταν μάλλον προφητική η απάντηση Σταθάκη σε δημοσιογράφους όταν τον ρώτησαν την Τετάρτη αν στα διάφορα όρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας κινείται η κυβέρνηση προς τους δανειστές ή το αντίστροφό. Είχε πει μονολεκτικά: «Βιάζεστε».


Και μπορεί η κυβέρνηση να λειτουργεί φαινομενικά ως σαν να έχει όλο τον χρόνο του κόσμου, την ίδια στιγμή όμως το ΚΥΣΟΙΠ σε ανακοίνωσή του επαναβεβαίωσε την άποψη που εξέφρασαν και οι Υπουργοί την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης, ότι δηλαδή τα πάντα θα κλείσουν το Σάββατο, κι αυτό διότι την Κυριακή θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το Euroworking Group. Μάλιστα στην ανακοίνωσή τονίζεται ότι «ο στόχος της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και της επίτευξης συμφωνίας έως και το Σάββατο είναι απόλυτα εφικτός, καθώς συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό».

Αύριο πάντως οι διαπραγματευτές θα συναντηθούν και πάλι το απόγευμα, γνωρίζοντας ότι αυτή τη φορά θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικοί, καθώς στα ήδη ανοιχτά θέματα (πλειστηριασμοί, 100 δόσεις, ισοδύναμα του ΦΠΑ στην Παιδεία και γενόσημα φάρμακα) προστέθηκαν ήδη από την Τετάρτη άλλα δύο: Το Ασφαλιστικό, το οποίο οι δανειστές άνοιξαν μεν πρώτο αλλά για την ώρα το συζητούν σε τεχνικό επίπεδο, και η στρατηγική της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων. Το θέμα αυτό αρχικά δεν βρισκόταν στην ατζέντα καθώς είχε τοποθετηθεί στην δεύτερη λίστα προαπαιτουμένων, όμως το γεγονός ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών «τρέχει» γρηγορότερα από τα αναμενόμενα, έφερε και αυτό το θέμα «μπροστά» χρονικά.

Άλλωστε οι συστημικές τράπεζες έχουν ήδη ανοίξει βιβλία προσφορών και θα τα αφήσουν ανοιχτά και την επόμενη εβδομάδα μετά το Euroworking Group καθώς η ενδεχόμενη συμφωνία θεωρείται ότι θα λειτουργήσει ως καταλύτης προσέλκυσης ξένων επενδυτών. Άλλωστε χθες, σύμφωνα με έγγραφα της Ευρωζώνης που επικαλείται το πρακτορείο MNI, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα χρειαστούν λιγότερα από 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Το τελικό ποσό αναμένεται να κυμανθεί στα 7 έως 8 δισ. οπότε τα 2 με 3 που περισσεύουν θα διοχετευθούν στην αναδιάρθρωση μικρότερων τραπεζών. Προϋπόθεση βέβαια να ολοκληρωθούν χωρίς καθυστερήσεις οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου