Στείλετε τα σχόλια και τις αναρτήσεις σας στο: matsolanews@yahoo.gr

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

ΤΕΤ Α ΤΕΤ με τον Βασίλη Μαρκεζίνη

H διατροφή με πρόχειρα και επεξεργασμένα τρόφιμα μειώνει το IQ των παιδιών


Όχι μόνο παχαίνει και γενικά είναι ανθυγιεινή
, αλλά η διατροφή με πρόχειρα και επεξεργασμένα τρόφιμα, γεμάτα λίπη και ζάχαρη, έχει μια ακόμη... συνέπεια για τα μικρά παιδιά: μειώνει την εξυπνάδα τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ για το ζήτημα αυτό.

Η μελέτη συμπέρανε ότι τα παιδιά που τρώνε συχνά φαγητά κακής ποιότητας, όταν μεγαλώσουν έχουν κατά μέσο όρο ελαφρώς μικρότερο δείκτη νοημοσύνης (το γνωστό IQ).

Οι ερευνητές, υπό την Πολίν Έμετ της Σχολής Κοινωνικής Ιατρικής του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, που δημοσίευσαν τα πορίσματά τους στο περιοδικό επιδημιολογίας "Journal of Epidemiology and Community Health" του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τη "Γκάρντιαν", μελέτησαν σε βάθος χρόνου περίπου 14.000 παιδιά, γεννημένα τα έτη 1991 και 1992, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, στα τρία, τέσσερα, επτά και οκτώμισι χρόνια τους.

Οι γονείς των παιδιών κλήθηκαν να καταγράψουν αναλυτικά το είδος φαγητών και ποτών που κατανάλωναν τα παιδιά τους, ενώ στο τέλος (σε ηλικία οκτώμισι ετών) τα παιδιά έκαναν τεστ νοημοσύνης.

Διαπιστώθηκε σημαντική διαφορά στις επιδόσεις ανάμεσα στα παιδιά που έτρωγαν πολλά κατεργασμένα φαγητά με λίπη και ζάχαρη, σε σχέση με όσα έτρωγαν υγιεινές τροφές, με πολλές σαλάτες, φρούτα, λαχανικά και ρύζι. Το 20% των παιδιών της πρώτης κατηγορίας, που έτρωγαν πιο ανθυγιεινά από όλους, είχαν κατά μέσο όρο δείκτη νοημοσύνης (IQ) 101, έναντι 106 του 20% των παιδιών που έτρωγαν πιο υγιεινά από όλους.

"Η διαφορά δεν είναι τεράστια, είναι πολύ μικρή, όμως καθιστά αυτά τα παιδιά (σ.σ. της πρώτης κατηγορίας) λιγότερο ικανά να τα βγάλουν πέρα στο σχολείο, καθώς και με διάφορα άλλα πράγματα στη ζωή τους" δήλωσε η Έμετ.

Η συσχέτιση της διατροφής με τη νοημοσύνη παραμένει ένα επίμαχο θέμα στους επιστημονικούς κύκλους, καθώς υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες, όπως το κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο των παιδιών. Μια οικογένεια της ανώτερης ή της μεσαίας τάξης, για παράδειγμα, έχει την οικονομική δυνατότητα ή τη νοοτροπία να εφαρμόσει την ακριβότερη υγιεινή διατροφή, σε σχέση με μια φτωχότερη οικογένεια.

Η Έμετ διευκρίνισε ότι πρέπει να γίνουν κι άλλες μελέτες για να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτή η "ψαλίδα" στη νοημοσύνη διατηρείται και τα επόμενα χρόνια καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, αν και οι ερευνητές υποψιάζονται ότι το πρόβλημα έχει μονιμότερη βάση, ακόμα και αν στο μεταξύ η διατροφή των νέων γίνει πιο υγιεινή.

Όσον αφορά το γιατί μια ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να υποσκάψει τη νοημοσύνη, η ερευνήτρια εκτίμησε ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα με λίπη και ζάχαρη στερούνται σημαντικών βιταμινών και άλλων ουσιών ζωτικών για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, οι οποίες παίζουν κρίσιμο ρόλο στην αρχή της παιδικής ηλικίας, καθώς ο εγκέφαλος μεγαλώνει με ταχύτερο ρυθμό τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής του παιδιού. "Η ανθυγιεινή διατροφή δεν βοηθά στην καλή ανάπτυξη του εγκεφάλου" τόνισε η Έμετ.

ΛΑΡΙΣΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ: «ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΑ ΛΑΕΙ ΚΑΛΑ Η ΚΥΡΙΑ ΑΡΒΕΛΕΡ...»


Από το Βόλο μας έστειλε το άστοχο και ανούσιο μήνυμά της η μεγάλη κυρία των Ελληνικών Γραμμάτων. Λυπούμαστε ειλικρινά, διότι κι αυτή η μεγάλη Καθηγήτρια, η Επιστήμων του παγκοσμίου βεληνεκούς, έπεσε στο ίδιο ολίσθημα. Ειλικρινά δεν το περιμέναμε απ’  αυτήν να μασήση την ίδια μονότονη κι ανούσια καραμέλα. Την καραμέλα της θρυλουμένης «Εκκλησιαστικής περιουσίας». Ποιάς Εκκλησιαστικής περιουσίας, κυρία μου; Επιτρέπεται να πιάνεσαι αδιάβαστη εσύ σήμερα και να εγκαλής την Εκκλησία στους τόσο δύσκολους καιρούς της; Αυτή είναι η βοήθειά σου στο Γένος και την Εκκλησία του;

Ένα καλό λόγο ώφειλες και δεν τον είπες. Οι μεγάλοι δάσκαλοι και διανοούμενοι που έφευγαν για την Εσπερία, τα δύσκολα χρόνια του Γένους, δεν εγκαλούσαν την Εκκλησία, αλλά βοηθούσαν το Γένος με κάθε τρόπο, από τα ξένα. Η Εκκλησία είναι η ελπίδα του λαού, μην την διασύρεις. Μην κόβης με το μαχαίρι του κύρους των γνώσεών σου την ελπίδα του λαού. Η Εκκλησία με το εναπομείναν 4% της άλλοτε μεγάλης περιουσίας της παλεύει. Δεν παλεύει με χρήματα, κυρία Αρβελέρ. Παλεύει με πνεύμα, με αγώνες πνευματικούς. Δεν είναι άδικο να παλεύη και εναντίον σου; Γιατί στέκεσαι απέναντί της; Δεν είσαι μέλος της; Δεν την πονάς; Έλα να μας πης που σφαλλόμαστε για να το διορθώσουμε. Βρήκες όμως την εποχή αυτή για να χτυπήσης κι εσύ την Εκκλησία;

Ω, τον αδύνατο πως τον χτυπούν! Σε πληροφορούμε όμως, εμείς που δεν σε κατακρίνουμε, που δεν παύουμε να σ’  έχουμε καύχημα για τις επιδόσεις σου στο χώρο της Επιστήμης, ότι δεν αισθανόμαστε αδύνατοι. Έχουμε τον Θεό  τον Άγιο, την Παναγία, τους Αγίους και τους Αγγέλους, έχουμε το λαό του Θεού τον άγιο. Θα δέσουμε τα τραύματά μας, κι αυτό το τραύμα που μας προκάλεσες Εσύ και θα προχωρήσουμε. Κι αν έχουμε θησαυρούς και περιουσίες, έλα να μας τα πάρης. Έλα να τα βρης, να τα δείξης εις επίρρωσιν των λόγων σου για να δικαιωθής. Εάν όμως δεν βρης, έλα με θάρρος να βγης και να ομολογήσης την αλήθεια.

Έχουμε όντως περιουσία αξιοποιήσιμη που να μπορή να θεραπεύση ανάγκες του λαού και δεν το κάνουμε; Τότε καλά μας τα είπες. Ο λαός όμως, κυρία μου, ξέρει. Κι αν σε χειροκρότησαν μερικοί την ώρα που τα έλεγες αυτά, βγες να ρωτήσης και τους άλλους. Τους άλλους που εμπιστεύονται την Εκκλησία. Αυτούς που δίνουν τον οβολό τους για να συντηρηθούν οι Ναοί και να ζήσουν οι ιερατικές οικογένειες, αυτοί που προσφέρουν μέσω της Εκκλησίας την βοήθειά τους στους πτωχούς. Αυτούς που προσφέρουν εθελοντική εργασία δίπλα μας, στα Ιδρύματα και στα Συσσίτιά μας. Εμείς θα θέλαμε από σας μόνο ένα καλό λόγο, απ’  το ύψος αυτού του άμβωνα που σε ανέβασε η Χάρις του Θεού. Δεν μας τον είπες. Δεν πειράζει. Να ξέρης όμως ότι από τα χέρια του Θεού πήρες την εξουσία σύμφωνα με το θείο λόγο «μάθετε οι γεγαυρωμένοι επί όχλοις εθνών ότι εδόθη παρά Κυρίου η κράτησις υμίν και η δυναστεία παρά Υψίστου». Τι ανταποδίδεις στον Ύψιστο; Βάλλεις κατά της Εκκλησίας Του;



πηγή

MΠPAΦ : 3 - Mikeius vs. Alt-Bags (part 2)

Η Λατινική Αμερική τιμά το Νίκο Καζαντζάκη



Η παγκόσμια αναγνώριση στο πρόσωπο του Νίκου Καζαντζάκη είναι εφάμιλλη του συγγραφικού του έργου και της συνεισφοράς του στον παγκόσμιο πολιτισμό.
Από σήμερα μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου η Λατινική Αμερική θα τιμήσει τον Νίκο Καζαντζάκη διοργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων, με την ευκαιρία της παγκόσμιας γενικής συνέλευσης της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, που θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης. 
Στις 10 Δεκεμβρίου στο Μοντεβίδεο θα γίνει στρογγυλή τράπεζα, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Ουρουγουάης, του δήμου Μοντεβίδεο και της ελληνικής πρεσβείας, με θέμα: «Γιατί να διαβάζουμε τον Καζαντζάκη σήμερα».
Στις 12 Δεκεμβρίου, στο Μπουένος Άιρες, Αργεντινής, θα λάβει χώρα διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη, προέδρου της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, με θέμα: «Το έργο και οι ιδέες του Καζαντζάκη».
Στο Σαντιάγο της Χιλής, στις 14 Δεκεμβρίου η καθηγήτρια και δημοσιογράφος, Χρυσή Τεφαρίκη και ο κ. Στασινάκης θα δώσουν διαλέξεις με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης στο όρος Σινά» και «Ο Καζαντζάκης και ο αραβικός κόσμος», αντίστοιχα. Οι διαλέξεις έχουν τεθεί υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας και τις διοργανώνει το πανεπιστήμιο της Χιλής (Κέντρο Ελληνικών Σπουδών).
Τέλος στις 16 και 17 Δεκεμβρίου στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, το βραζιλιάνικο τμήμα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη διοργανώνει διαλέξεις της καθηγήτριας, Καρολίνας Ντονέγκα Μπερνάντες με θέμα «Η φιλοσοφική ποίηση του Καζαντζάκη», του κ. Στασινάκη με θέμα «Ο Καζαντζάκης και η ποίηση» και της καθηγήτριας, Λουτσία Σοάρες Βρενντάο με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η θρησκεία», καθώς και παρουσίαση της μετάφρασης από τα ελληνικά στα πορτογαλικά του «Ζορμπά», από τις εκπαιδευτικούς Σίλβια Ρικαρντίνο και Μαρίσα Ντονατιέλλο.

Με Βουλγαρικές πινακίδες κουβαλούσε μαθητές στην Κηφισίας



Στο πλαίσιο διενέργειας τροχονομικών ελέγχων από Αστυνομικούς των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων της Δ/νσης Τροχαίας Αττικής, κατελήφθη στις 8 Δεκεμβρίου 2011 και περί ώρα 15.00΄ επί της Λ. Κηφισίας, λεωφορείο με βουλγαρικές πινακίδες ιδιοκτησίας εταιρείας μεταφορών με έδρα την Σόφια, να μεταφέρει μαθητές Ελληνικού Ιδιωτικού σχολείου.
Ο 52χρονος οδηγός του λεωφορείου συνελήφθη και με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία για υποκλοπή μεταφορικού έργου, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Αθηνών. 

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο έχει τους ληστές του


 



Νέο κρούσμα ληστείας  καταγγέλλει ο σύλλογος των διδασκόντων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Η εγκληματικότητα τυλίγει πια ασφυκτικά το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και οι δράστες αποθρασύνονται» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των διδασκόντων στο Ίδρυμα.
 «Τελευταίο κρούσμα είναι η ένοπλη ληστεία με μαχαίρι σε βάρος διδακτορικού φοιτητή του Πανεπιστημίου μας, το μεσημέρι της Τετάρτης, στην πύλη του Πανεπιστημίου επί της οδού Μαυροματαίων. Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγο καιρό έλαβε χώρα παρόμοιο περιστατικό σε χώρο εργαστηρίου εντός του Πανεπιστημίου» αναφέρουν οι καθηγητές.


Οι διδάσκοντες καταγγέλλουν ακόμη ότι έμποροι γύρω από το Ίδρυμα το έχουν μετατρέψει σε «ένα άθλιο τριτοκοσμικό παζάρι» , ενώ «οι ληστρικές επιθέσεις, οι παρενοχλήσεις και η εξαθλίωση, έγιναν για πολύ καιρό ανεκτά από την πολιτεία». Απορίας άξιο ωστόσο παραμένει γιατί τα μέλη του Ιδρύματος δεν καλούν την αστυνομία στις περιπτώσεις όπου γίνονται μάρτυρες παράβασης των νόμων.


«Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν θυμίζει πια πανεπιστήμιο, η δημόσια εικόνα του είναι αποκρουστική, έχει παραδοθεί στον φόβο και στην εγκληματικότητα, διώχνει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες μακριά και απελπίζει τους εργαζόμενους» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.


Και καταλήγει με τη φράση: «Δεν είναι ανάγκη να χυθεί πρώτα αίμα για να αντιμετωπίσουν οι αρμόδιοι το εκρηκτικό πρόβλημα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών».


πηγή

«Κολλημένοι» με τον υπολογιστή οι Έλληνες έφηβοι


     
«Κολλημένοι» με τον υπολογιστή οι Έλληνες έφηβοι
Τουλάχιστον έξι ώρες την ημέρα περνά μπροστά από μια οθόνη ηλεκτρονικής συσκευής (τηλεόραση, υπολογιστής, παιχνίδια) ένας στους έξι εφήβους (16,4%), ηλικίας, 13-15 ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας για τον ελεύθερο χρόνο των εφήβων παρατηρείται ότι σχεδόν δύο στους πέντε μαθητές (38,3%) παρακολουθούν τηλεόραση/dvd τουλάχιστον τρεις ώρες ημερησίως όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Από αυτούς ένα ποσοστό 12% έχει ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, δηλαδή καταναλώνει συχνά γλυκά ή αναψυκτικά, ενώ σπάνια τρώει φρούτα ή λαχανικά. Επίσης ένας στους πέντε εφήβους από αυτούς που παρακολουθούν συχνά τηλεόραση μέσα στην ημέρα, είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος.

Συγκριτικά με το 2006, το 2010 έχει σχεδόν τριπλασιαστεί ο αριθμός των μαθητών που αφιερώνουν υπερβολικό χρόνο κάθε μέρα μπροστά σε μια οθόνη, παρόλο που βλέπουν λιγότερες ώρες τηλεόραση. Ωστόσο, καταγράφεται αύξηση στη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Επίσης δύο στους πέντε εφήβους, ηλικίας 15 ετών, δεν διαβάζουν καθόλου εξωσχολικά βιβλία και ένας στους πέντε δεν ασχολείται καθόλου με αθλητικές δραστηριότητες.

Χαμηλά είναι τα ποσοστά των εφήβων που ασχολούνται με καλλιτεχνικές δραστηριότητες (π.χ. το 9,6% κάνει μαθήματα μουσικής και το 6,9% συμμετέχει σε θεατρική ομάδα)

   πηγή

Έρευνες για πετρέλαιο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο ξεκινά σε δύο μήνες η Τουρκία


Έρευνες για πετρέλαιο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο ξεκινά σε δύο μήνες η Τουρκία
Οι έρευνες για πετρέλαιο στη Μεσόγειο θα επεκταθούν, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, και υποστήριξε ότι εντός δύο μηνών θα αρχίσουν έρευνες στην ξηρά της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι θα πραγματοποιηθεί και γεώτρηση, αφού θα αξιολογηθεί μέρος των σεισμικών ερευνών, που έχουν γίνει εκεί. Πρόσθεσε ότι συνενώθηκαν οι σεισμικές εργασίες στη θάλασσα και τόνισε ότι «με τη "Shell" και με μία νέα εταιρεία, η Τουρκία θα επεκτείνει τις έρευνες σε ευρύτερη περιοχή».

Ο κ. Γιλντίζ είπε ακόμη ότι η Τουρκία μετατοπίζει την προσοχή της στις έρευνες για πετρέλαιο από τη Μαύρη Θάλασσα στη Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι αυτό δεν σημαίνει πως εγκαταλείπει πλήρως τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά ότι θα εντατικοποιήσει τις εργασίες της στη Μεσόγειο.

πηγή

Ξέμειναν από ρευστό τα κόμματα- Εισαγγελέας ερευνά την κρατική χρηματοδότηση


Ξέμειναν από ρευστό τα κόμματα- Εισαγγελέας ερευνά την κρατική χρηματοδότηση
Δεν είναι μόνον το ΠΑΣΟΚ που δεν έχει να πληρώσει τους υπαλλήλους της Ιπποκράτους οι οποίοι απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις. Είναι και η ΝΔ που περνάει δύσκολες (οικονομικά) ώρες και ουδείς γνωρίζει τι γίνεται με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.

Και το χειρότερο όλων είναι ότι η «βάνα» της κρατικής χρηματοδότησης θα καθυστερήσει για αρκετούς μήνες, ανεξαρτήτως από την πρόθεση του υπουργείου εσωτερικών και του αρμόδιου υπουργού Τάσου Γιαννίτση.

Το υπουργείο εσωτερικών, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newpost.gr, δεν μπορεί να προκαταβάλει στα πολιτικά κόμματα χρήματα από την κρατική επιχορήγηση, καθώς στο θέμα έχει παρέμβει εισαγγελέας, ο οποίος ερευνά τη ροή των χρηματοδοτήσεων. Η έρευνα εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 3-4 μήνες και ως τότε, στα κόμματα δεν θα υπάρχει «σάλιο».

πηγή

Τάσσος : "Είμαι πρόεδρος, είμαι πλούσιος, έχω καρκίνο, δεν θα κάνω πίσω!"


 

Από τις περιβόητες εξομολογήσεις του Κ. Καραμανλή στον δημοσιογράφο, Χιωτάκη όπως δημοσιεύονται στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν.
Απόσπασμα με πρωταγωνιστή τον Τάσσο Παπαδόπουλο...

«...Η περίοδος που προηγήθηκε και ακολούθησε το Σχέδιο Ανάν ήταν γεμάτη εντάσεις. "Η Βρετανία για να πιέσει τον Τάσσο, έβαλε βέτο στη συμμετοχή της Κύπρου στον οργανισμό για τον Εύξεινο Πόντο (ΟΣΕΠ) και η Ελλάδα, σε απάντηση της πρόκλησης, έβαλε διά του Στυλιανίδη βέτο στη συμμετοχή της Βρετανίας στον ίδιο οργανισμό.
Όταν ο Κύπριος πρόεδρος είδε από κοντά τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών, αφού τον ευχαρίστηε για την ελληνική στάση, του είπε: "Είμαι πρόεδρος, είμαι πλούσιος, έχω καρκίνο, δεν πρόκειται να κάνω πίσω! Στ' αρχ..ια μου!". Τα υπόλοιπα είναι γνωστά.
Το σχέδιο δεν πέρασε»


Επίκαιρα τ. 112, 08/12, σ. 15. 

ΣΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΣΤ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ!



Επιλεκτικές καθυστερήσεις…

Ρεπορτάζ: Χρήστος Τσαλικίδης
Ένα βιβλίο που θα έπρεπε να βρίσκεται ήδη στις σχολικές αίθουσες, αραχνιάζει στις αποθήκες του υπουργείου Παιδείας επειδή φαίνεται πως κάποιοι ενοχλούνται από το ελληνοκεντρικό περιεχόμενο του. Πρόκειται για το βιβλίο ιστορίας της ΣΤ΄ δημοτικού, την ευθύνη του οποίου έχει ως επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας ο ομότιμος -πλέον- καθηγητής νεότερης και σύγχρονης ιστορίας στο Τμήμα
ιστορίας και αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Γιάννης Κολιόπουλος. Το συγκεκριμένο σχολικό εγχειρίδιο επρόκειτο να αντικαταστήσει το… διάσημο βιβλίο της κυρίας Ρεπούση, η διανομή του οποίου στα
σχολεία το Σεπτέμβριο του 2006, είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων για το προκλητικό περιεχόμενό του.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον «συνωστισμό» στην προκυμαία της Σμύρνης, όπως ονομάστηκε κατά τη μοντέρνα εκδοχή, η σφαγή των Ελλήνων της Ιωνίας, της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Ποιος μπορεί, ακόμη, να ξεχάσει την προσπάθεια εξωραϊσμού της περιόδου της Οθωμανικής κατοχής και την «εξαφάνιση» όλων των μορφών του αγώνα του 1821, όπως και τις τόσες ακόμα ιστορικές ανακρίβειες που οδήγησαν στην απόσυρση του βιβλίου από τον Ευρυπίδη Στυλιανίδη το 2007.


Πέρασαν τέσσερα χρόνια από τότε. Και ενώ το καινούργιο βιβλίο ιστορίας της ΣΤ΄δημοτικού είναι έτοιμο, κάποιο «αόρατο» χέρι εμποδίζει τη διανομή του, με αποτέλεσμα να διδάσκονται από το παλαιό βιβλίο Ιστορίας, που είχε προηγηθεί του πολυπολιτισμικού ιδεολογήματος της κυρίας Ρεπούση.

Ποιος φταίει;
Η «Κ» αναζήτησε τον επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας Γιάννη Κολιόπουλο και τον συνεργάτη του κύριο Ιάκωβο Μιχαηλίδη, επίκουρο καθηγητή νεότερης και σύγχρονης ιστορίας στο ΑΠΘ, οι οποίοι αφήνουν σαφώς να εννοηθεί πως το περιεχόμενο του βιβλίου δεν βρίσκει σύμφωνη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. «Μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε. Νομίζω ότι το θέμα είναι πολιτικό, με την έννοια ότι η υπουργός Παιδείας διαφωνεί με τις δικές μας τοποθετήσεις όπως έχουν διατυπωθεί μέσα στο βιβλίο. Αν κρίνω από τους ανθρώπους που περιβάλλουν την υπουργό, η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου δεν συμφωνεί να καλλιεργηθεί η εθνική ταυτότητα μέσα στο σχολείο» μας δηλώνει ο κ. Κολιόπουλος.

Να σημειωθεί εδώ, ότι την εποχή που ανατέθηκε στον καθηγητή, που είναι μέλος της εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, η συγγραφή του βιβλίου, ο κ. Κολιόπουλος είχε χαρακτηριστεί ως «ιστορικός της δεξιάς» από τους γνωστούς «προοδευτικούς» κύκλους και επιστήμονας «ακραίων συντηρητικών πεποιθήσεων». Μάλλον στα χαρακτηριστικά αυτά οφείλεται η ανεξήγητη καθυστέρηση και η σωρεία δικαιολογιών που προβάλλονται από το υπουργείο Παιδείας.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ το βιβλίο έχει εγκριθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για την παιδαγωγική και τη διδακτική του επάρκεια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υποστήριξε στους συγγραφείς του βιβλίου, πως η αιτία για τη μη έγκαιρη διανομή του βιβλίου οφείλεται στην καθυστερημένη παραλαβή του. Μόνο που οι υπεύθυνοι λησμονούν (άθελα τους;) μια βασική λεπτομέρεια: Το βιβλίο έφτασε στα χέρια τους το Μάιο και τα φετινά βιβλία τυπώθηκαν τον Οκτώβριο, μιας και στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς μοιράστηκαν στους μαθητές τα περίφημα dvd.

Πολιτική η απόφαση
«Είναι το μοναδικό σχολικό εγχειρίδιο στην Ελλάδα το οποίο έχει δοκιμαστεί πιλοτικά στα σχολεία και έχει βαθμολογηθεί σχεδόν με άριστα. Βέβαια η απόφαση διανομής κάθε σχολικού εγχειριδίου είναι αποκλειστικό προνόμιο, με βάση το Σύνταγμα, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Το εάν θα μοιραστεί ή όχι είναι πολιτική απόφαση. Εμείς σεβόμαστε την όποια απόφαση λάβει το υπουργείο Παιδείας αφού το έργο μας ως επιστήμονες έχει αξιολογηθεί με άριστα» επισημαίνει από την πλευρά του ο κύριος Ιάκωβος Μιχαηλίδης, μέλος της συγγραφικής ομάδας.

Θολή η απάντηση του υπουργείου
Η απάντηση του υπουργείου Παιδείας στο ερώτημα γιατί δεν έχει διανεμηθεί ακόμη το βιβλίο στους μαθητές είναι θολή, αφού όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «υπάρχει η βούληση το βιβλίο να πάει στα σχολεία ως νέο εκπαιδευτικό υλικό μαζί με τα νέα προγράμματα σπουδών της υποχρεωτικής εκπαίδευσης», παραπέμποντας τη διανομή του για του χρόνου και… βλέπουμε.


Η δημοσιογραφική έρευνα, όμως, επιβάλλει να παρουσιάσουμε και την άλλη πλευρά. Πιο συγκεκριμένα, το όνομα του κ. Ιωάννη Κολιόπουλου, τέσσερα μόλις χρόνια πριν, συνδέθηκε με το βιβλίο ιστορίας της Γ’ τάξης Γενικού Λυκείου, το οποίο προκάλεσε εξίσου θύελλα αντιδράσεων, λόγω συγκεκριμένων αναφορών στην ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα. Ο κ. Κολιόπουλος, ο οποίος φέρεται στην εισαγωγή του βιβλίου ότι έχει επιληφθεί της συγγραφής των κεφαλαίων που αφορούν την περίοδο έως τη συνομολόγηση της συνθήκης της Λωζάνης (1923), γράφοντας για το Μακεδονικό αγώνα αναφέρει τα εξής στις σελίδες 65-66:
-«Ήταν ο Μακεδονικός αγώνας ένας σκληρός πόλεμος ανταρτών Ελλήνων και Βουλγάρων, οι οποίοι πολεμούσαν αλλήλους, καθώς και εναντίον των Τούρκων…»
-«…Ο σκληρός αγώνας στη Μακεδονία και για τη Μακεδονία δοκίμασε επί πέντε σχεδόν χρόνια (1904–1908) την αντοχή των γηγενών, που έπρεπε να επιλέξουν στρατόπεδο. Πολλοί Έλληνες έπεσαν θύματα των Βουλγάρων και πολλοί Βούλγαροι θύματα των Ελλήνων».
-«Οι Βούλγαροι είχαν ανάλογους ήρωες τον Γκότσε Ντέλστεφ και τον Γιάννε Σαντάνσκυ από τη Μακεδονία και άλλους από τη Βουλγαρία».

Να θυμίσουμε, τέλος, στους αναγνώστες ότι το συγκεκριμένο βιβλίο με όλα αυτά τα «μαργαριτάρια» αξιολογήθηκε από τον γνωστό σε όλους καθηγητή και αντιπρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ κύριο Αθανάσιο Βερέμη...

Εφημερίδα ΚΑΡΦΙΤΣΑ 10/12/11

taxalia.blogspot.com/

Κινηματογραφική σύλληψη στρατιωτικού γιατρού που έδινε πιστοποιητικά απαλλαγής σε διάσημους!


- O 63χρονος φέρεται να εμπλέκεται σε 18 υποθέσεις απαλλαγών "επωνύμων" από το στρατό
- Εναντίον του εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης για ανθρωποκτονία από αμέλεια και ξέπλυμα
- Είχε καταδικαστεί για πλαστογραφία, ανυποταξία, ψευδή βεβαίωση και παθητικής δωροδοκία
- Συνελήφθη στη Νότια Αφρική σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές

Συνελήφθη στη Νότια Αφρική 63χρονος στρατιωτικός γιατρός, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εμπλακεί στο παραδικαστικό κύκλωμα, αλλά και σε υποθέσεις με απαλλαγές "επωνύμων" από το στρατό - φέρεται να εμπλέκεται σε 28 τέτοιες υποθέσεις. Εναντίον του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Ο γιατρός συνελήφθη μετά από συντονισμένη επιχείρηση των ελληνικών και των νοτιοαφρικανικών αρχών.

Σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο εντάλματα σύλληψης από τον Εφέτη Ανακριτή Αθηνών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατ' επάγγελμα, ένταλμα από τον ανακριτή του στρατοδικείου Αθηνών για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παθητική δωροδοκία κατ' εξακολούθηση καθώς επίσης και τρεις καταδίκες ερήμην του Εφετείου και του Στρατοδικείου Αθηνών.

Είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση οκτώ ετών και έξι μηνών για πλαστογραφία, σωματική βλάβη από αμέλεια, ανυποταξία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως και παθητικής δωροδοκίας.

Σε εξέλιξη βρίσκονται διαδικασίες για την έκδοσή του στην Ελλάδα.


πηγή

H Αριστερά στο 40% – Πόσο θα κρατήσει;


 H Αριστερά στο 40% – Πόσο θα κρατήσει;
Από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις προκύπτουν δύο εντυπωσιακά στοιχεία που συνδέονται μεταξύ τους: η καθήλωση του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά αρκετά κάτω από το 20% και η θεαματική αύξηση της εκλογικής επιρροής όλων των δυνάμεων της Αριστεράς. Είναι φανερό ότι οι διαρροές από το ΠΑΣΟΚ πηγαίνουν κυρίως προς τ’ αριστερά. Είναι αυτό συγκυριακό ή μήπως έχουμε να κάνουμε με μια τάση που λαμβάνει χαρακτηριστικά μονιμότητας; Οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί γιατί και παλιότερα υπήρξαν ανάλογα φαινόμενα μαζικής μετακίνησης που δεν μετεξελίχθηκαν σε πολιτική δυναμική διαρκείας.

Για παράδειγμα, το 1989-1990 ο ενιαίος Συνασπισμός είχε εκτοξευθεί δημοσκοπικώς στο 20%, αλλά στις εκλογές προσγειώθηκε κοντά στο 13% για να διασπαστεί στη συνέχεια. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ το 2007 είχε αγγίξει στα γκάλοπ το 18%, αλλά λίγο αργότερα του βγήκε η ψυχή για να μπει στη Βουλή. Το συμπέρασμα είναι ότι τα κόμματα της Αριστεράς ανεβαίνουν κάθε φορά που το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει σοβαρές κρίσεις.
Το ίδιο παρατηρούνταν και στο παρελθόν, στη σχέση της Ε.Δ.Α με την Ένωση Κέντρου. Ο Ηλίας Ηλιού έλεγε με παράπονο, κάθε φορά που η Ε.Δ.Α κέρδιζε πόντους ανάμεσα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις χωρίς αυτό να αποτυπώνεται και στις εκλογές, ότι «βλέπω πολλούς να κυκλοφορούν στο χωλ του σπιτιού, αλλά ελάχιστοι έρχονται στην κρεβατοκάμαρα». Για πολλούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, η Αριστερά σ’ όλες τις εκδοχές της, αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί το προσφιλές καταφύγιο. Οι κάλπες, όμως, έδιναν αποτελέσματα που δεν δικαίωναν τις προσδοκίες της Αριστεράς.
Τούτη τη φορά, πάντως, φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ θα δυσκολευτεί πολύ να επιστρέψει στην προτέρα κατάσταση. Η κρίση του είναι βαθιά, δομική, υπαρξιακή και στον ορίζοντα δεν φαίνεται κάποιο πρόσωπο που είναι ικανό να ηγηθεί της προσπάθειας ανάταξης. Η συζήτηση που γίνεται στο εσωτερικό του είναι μίζερη, περιορίζεται στην επιφάνεια των πραγμάτων και στο θέμα της ηγεσίας. Η ουσία όμως βρίσκεται στη στρατηγική ενός κόμματος που θέλει να λέγεται σοσιαλιστικό, στην ιδεολογία μιας παράταξης η οποία υποτίθεται ότι κινείται στον αντίποδα του νεοφιλελευθερισμού και, φυσικά, στην αυτοκριτική για όλα όσα έγιναν τη διετία 2009-2011.
Το «γιατί» δεν μπορεί η Αριστερά να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη των γκάλοπ είναι ένα μεγάλο θέμα. Οι αιτίες είναι πολλές. Δύο είναι οι καθοριστικές: ο εμφύλιος πόλεμος που μαίνεται ανάμεσα στις διάφορες συνιστώσες της και η συμπλεγματική στάση της απέναντι στο ζήτημα της διακυβέρνησης. Υπάρχει περίπτωση στην παρούσα φάση αυτά τα εμπόδια να παραμεριστούν; Οι ενδείξεις δεν συνηγορούν υπέρ της αισιόδοξης πρόβλεψης. Το ΚΚΕ -η δεσπόζουσα και συμπαγής δύναμη της Αριστεράς- θεωρεί έγκλημα καθοσιώσεως όχι μόνο τη συνεργασία με τους υπόλοιπους σχηματισμούς, αλλά ακόμη και το διάλογο για τη διαμόρφωση μιας συμφωνίας σε τακτικά ζητήματα. Η «Δημοκρατική Αριστερά» -το κόμμα που επωφελείται περισσότερο από την αποσύνθεση του ΠΑΣΟΚ- αποκλείει κάθε συζήτηση και με το ΚΚΕ και με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Έτσι, αυτό το 40% που συγκεντρώνουν στις δημοσκοπήσεις τα κόμματα και οι ομάδες της Αριστεράς είναι απλώς ένα άθροισμα το οποίο προκύπτει από την πρόσθεση ετερόκλητων μεγεθών και δεν συνιστά, σε καμία περίπτωση, πολιτικό γεγονός μείζονος σημασίας. Κι αυτό δεν πρόκειται ν’ αλλάξει όσο οι ηγεσίες επιμένουν πεισματικά στη γραμμή της αυτάρκειας, αναδεικνύοντας αυτά που τις χωρίζουν και όχι εκείνα που τις ενώνουν. Έτσι, όμως, καθίστανται ευάλωτες στην κατηγορία ότι το μόνο που τις ενδιαφέρει είναι η καταγγελία και η διαμαρτυρία και όχι η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη συγκρότηση ενός συνασπισμού εξουσίας.

πηγή

Χτύπησε και πάλι ο Αποστόλης! Ανταρσία για τα δημοτικά τέλη!



  •  
 Χτύπησε και πάλι ο Αποστόλης! Ανταρσία για τα δημοτικά τέλη!
«Κάνουμε ότι μπορούμε για να δώσουμε μια ανάσα στους δημότες μας…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Στυλίδας, Απόστολος Γκλέτσος.
Ο Δήμος Στυλίδας αποτελεί έναν από τους ελάχιστους δήμους στην Ελλάδα, που μειώνουν τα τέλη. Μάλιστα, ίσως είναι ο μοναδικός που τα μειώνει σε τόσο υψηλό ποσοστό, 15-20%.
Το θέμα της μείωσης των τελών περιλαμβάνεται στην ατζέντα των 23 θεμάτων, που θα συζητηθούν στο απογευματινό Δημοτικό Συμβούλιο της Στυλίδας.
Ο Απόστολος Γκλέτσος επισήμανε ότι ο κόσμος όχι μόνο δεν αντέχει άλλα βάρη, αλλά δεν μπορεί να πληρώσει και αυτά που έχει. Συμπλήρωσε επίσης ότι κάνοντας οικονομία και χρηστή διαχείριση, είδαμε ότι μπορούμε να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη και να δώσουμε έστω και μια μικρή ανάσα στους δημότες. Τελειώνοντας θέλησε να σταθεί στο γεγονός ότι θα είναι δίπλα σε όποιον δημότη τον έχει ανάγκη, λέγοντας ότι προτεραιότητα αυτής της Δημοτικής Αρχής ήταν, είναι και θα είναι ο δημότης και περισσότερο εκείνος που έχει ανάγκη, πραγματική ανάγκη.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Στυλίδας με τη βοήθεια χορηγών μοιράζει κάθε μήνα, μέσω της Μητρόπολης, μεγάλες ποσότητες τροφίμων σε άπορες οικογένειες του Δήμου.
Μπράβο βρε Απόστολε! Καμάρι της Στερεάς Ελλάδας! Συνέχισε το έργο σου… και να είσαι βέβαιος ότι όλοι οι Έλληνες σε στηρίζουν!

πηγή

Άρθρο σοκ της Handelsblatt: Αν ήμουν Έλληνας θα είχα μηνύσει τους δανειστές!


 Άρθρο σοκ της Handelsblatt: Αν ήμουν Έλληνας θα είχα μηνύσει τους δανειστές!
Αν ήμουν Έλληνας θα είχα κάνει μήνυση στους δανειστές μου για σωματική βλάβη” αναφέρει άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, μετά την επίσκεψη και παραμονή στη χώρα μας ομάδας 20 δημοσιογράφων, που έζησαν από κοντά την κατάσταση στη χώρα.
Όπως λένε, μίλησαν με πολιτικούς, επισκέφθηκαν υπηρεσίες και ήρθαν σε επαφή με τον κόσμο. Αυτό που είδαν είναι “μία εξαντλημένη χώρα, που υποφέρει από ένα διπλό βάρος: το χάος του χρέους που η ίδια επέβαλε στον εαυτό της και την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης, που κάνει τα πράγματα χειρότερα.
“Τα αποτελέσματα δεν μπορούν να είναι πιο αποκαρδιωτικά. Η οικονομική ζωή σβήνει, η ανεργία αυξάνεται, οι νέοι άνθρωποι ονειρεύονται να φύγουν στο εξωτερικό. Και το χρέος ανεβαίνει συνεχώς χωρίς τα μέτρα να φέρνουν αποτέλεσμα” αναφέρουν.
“Αν ήμουν Έλληνας θα είχα μηνύσει τους δανειστές μου και το βράδυ θα κατέβαινα στο Σύνταγμα για να διαδηλώσω μπροστά στο Κοινοβούλιο, ώστε να εκφράσω την διαμαρτυρία μου για μια πολιτική κατά της κρίσης που το μόνο που κάνει είναι να την επιδεινώνει” προσθέτουν.
“Πιο επικίνδυνα όμως είναι όσα δεν φαίνονται. Αν ήμουν από την Ελλάδα θα ήμουν μεταξύ αυτών που θα έβλεπαν με ανησυχία και με επαγρύπνηση την στρατιωτική μηχανή που κυβερνούσε από το 1967 ως το 1974 και που μπορεί να ψάχνει την ευκαιρία να δράσει. Το ξέρουμε από πολλές χώρες: οι θεραπείες – σοκ είναι εχθροί της Δημοκρατίας.
“Ένα τέτοιο βουνό χρέους δεν μπορεί να μειωθεί συρρικνώνοντας την οικονομική δύναμη. Αν και η χώρα έχει λάβει τα σκληρότερα μέτρα που έχει πάρει δυτική χώρα εκτός πολέμου, το χρέος έχει μεγαλώσει κατά 67 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το ΑΕΠ έχει φτάσει από το 127% στο 157%. Δεν μπορεί κανείς να κάνει μυς όταν πεινάει” σημειώνουν.
“Το σπιράλ της κρίσης τρέχει όλο και πιο γρήγορα. Η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής θα επιβραδύνει την αποσύνθεση της χώρας αλλά δεν θα τη σταματήσει. Όλα άργησαν κατά ενάμιση χρόνο. Αν τότε είχε γίνει διαπραγμάτευση του χρέους σήμερα θα ήταν κάτω από 100% του ΑΕΠ. Όπως έχουν τα πράγματα η χώρα θα μείνει αποκλεισμένη από τις αγορές για πολύ καιρό”, τονίζουν.
Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη της έγκυρης εφημερίδας που αρθρογραφεί για τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας, η θεραπεία που δίνεται στην Ελλάδα τώρα θυμίζει την προσέγγιση του αμερικανού οικονομολόγου Τζέφρι Σαχς που δοκιμάστηκε στη Ρωσία του Γέλτσιν: ραγδαία απελευθέρωση του εργασιακού τοπίου και της οικονομίας, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και τεράστιες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.
“Δημιούργησαν το είδος καπιταλισμού της Άγριας Δύσης που ακόμη κρατά τη ρωσική κοινωνία διχασμένη σε δισεκατομμυριούχους και φτωχούς. Ο Σαχς που έμεινε γνωστός ως “Δρ. Σοκ” αναγκάστηκε να βγει και να απολογηθεί στους Ρώσους” αναφέρει.
Αυτός ο ρόλος του “Δρ. Σοκ έχει τώρα μεταφερθεί στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στο Παρίσι και η ίδια θεραπεία εφαρμόζεται στην Ελλάδα, λένε οι δημοσιογράφοι. “Και πάλι έχουν αναλάβει άνθρωποι που δεν γνωρίζουν πως θα δώσουν ώθηση στην οικονομία και στους ανθρώπους που εργάζονται”, αναφέρουν.
“Αυτοί οι άνθρωποι σπέρνουν την απογοήτευση και την απελπισία όχι την αισιοδοξία. Αφαιρούν χρήματα από την οικονομία αντί να την οπλίζουν. Σπρώχνουν τη χώρα από την οικονομική δυσχέρεια στην ύφεση” λένε οι δημοσιογράφοι.
Και με μία δόση χιούμορ αναφέρουν: “Αν είχαμε φερθεί στους Γερμανούς αδελφούς μας της Ανατολικής Γερμανίας όπως φερόμαστε τώρα στους Έλληνες, αυτοί θα ζούσαν ακόμη στην φτώχεια. Αυτά που κάναμε τότε για αυτούς: μηδενική φορολογία στις εταιρείες, προγράμματα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αύξηση μισθών για να δημιουργήσουμε καταναλωτική δύναμη – όλα αυτά γίνονται αντίθετα στην Ελλάδα.
“Όμως όταν δεν σπέρνεις, δεν θα βρεις και τίποτα να θερίσεις” σημειώνουν.