Στείλετε τα σχόλια και τις αναρτήσεις σας στο: matsolanews@yahoo.gr

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Φορολογία αυτοκινήτων: Ανατροπές και αλλάγες στα τέλη κυκλοφορίας



Ανατροπές στη φορολογία των αυτοκινήτων φέρνει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αναζητά νέους πόρους για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό. Μέχρι στιγμής η ηγεσία του υπουργείου δεν έχει επιβεβαιώσει τα σενάρια, όμως αν επιβεβαιωθούν το χτύπημα στην αγορά θα είναι διπλό: Από τη μια επιβάλλονται αυξήσεις φόρων, από την άλλη η αβεβαιότητα που δημιουργείται απειλεί να παγώσει τις πωλήσεις για τους επόμενους τρεις μήνες.
Στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να ελαφρύνουν τα τέλη ταξινόμησης για μικρά και μικρομεσαία αυτοκίνητα, με εκπτώσεις 300-1.000 ευρώ, ώστε να μην αυξηθούν απότομα οι τιμές στις κατηγορίες αυτές, όταν εκπνεύσει το κίνητρο της απόσυρσης (εφόσον παραταθεί το μέτρο έως το τέλος Ιουνίου του 2016, όπως επιμένουν να λένε στο οικονομικό επιτελείο). Έτσι δεν φαίνεται να συντρέχει σοβαρός λόγος για να αναστείλει κάποιος το αγοραστικό ενδιαφέρον του, αφού για τα οχήματα αυτά οι τιμές θα είναι πάνω κάτω οι ίδιες. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τα μεσαία αυτοκίνητα.
 
Αν και δεν θα υπολογίζεται πλέον το τέλος ταξινόμησης με βάση τα κυβικά εκατοστά, θα επιβάλλεται με βάση την πραγματική αξία, οπότε, στη συντριπτική πλειονότητα των οχημάτων από 1.600 κυβικά και πάνω, οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν αισθητά.

ΟΑΕΕ Καταργούνται οι ποινές στους οφειλέτες ατομικών εισφορών



Καταργούνται οι ποινές στους οφειλέτες ατομικών εισφορών του ΟΑΕΕ σύμφωνα με εγκύκλιο της Διοίκησης του Ταμείου που εκδόθηκε την Παρασκευή ενώ παύουν όλες οι διώξεις και οι υποθέσεις τίθενται στο Αρχείο.

Συγκεκριμένα υποθέσεις για τις οποίες έχει ασκηθεί ποινική δίωξη τίθενται στο αρχείο με διάταξη του αρμόδιου Εισαγγελέα. Εκκρεμή ένδικα μέσα δεν εισάγονται για συζήτηση και αν έχουν εισαχθεί αποσύρονται από τον Εισαγγελέα. Οι υποθέσεις τίθενται και στις δύο περιπτώσεις στο Αρχείο .

Επιπλέον, αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων για τις ανωτέρω παραβάσεις που δεν έχουν εκτελεστεί, κατά την δημοσίευση του παρόντος νόμου, δεν εκτελούνται. Αν άρχισε η εκτέλεση τους, διακόπτεται.

Με τις προαναφερόμενες διατάξεις παύει να ισχύει εφεξής η δυνατότητα αναγκαστικής είσπραξης εισφορών με ενέργειες που προβλέπονται από τον αναγκαστικό νόμο 86/67 και, παράλληλα, υποθέσεις ή αποφάσεις που εκκρεμούν ή δεν έχουν εκτελεστεί, αντίστοιχα, αρχειοθετούνται ή δεν εκτελούνται.