Στείλετε τα σχόλια και τις αναρτήσεις σας στο: matsolanews@yahoo.gr

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών Ο.Α.Ε.Ε.



Κοινοποιήθηκε η εγκύκλιος 5/2015 του Ο.Α.Ε.Ε. για τη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών του άρθρου 28 του ν. 4321/2015. Οι γενικές οδηγίες της εγκυκλίου είναι:
- Κατά την υποβολή του αιτήματος για ένταξη στη ρύθμιση θα πρέπει να ελέγχονται και ταυτοποιούνται ο ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ, ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) του ασφαλισμένου και να πραγματοποιούνται, όπου απαιτείται, οι σχετικές μεταβολές.
- Το έντυπο ανάθεσης πάγιας εντολής παραμένει, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της νέας ρύθμισης.
- Η καταβολή της πρώτης δόσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση. Η μη καταβολή της εντός της προθεσμίας των πέντε (5) εργάσιμων ημερών δε συνιστά απώλεια της ρύθμισης καθόσον ο οφειλέτης δεν έχει υπαχθεί σε αυτή.

Ασφαλισμένοι οφειλέτες που δε θα καταβάλλουν εμπρόθεσμα την πρώτη δόση, μπορούν να υποβάλλουν νέα αίτηση έως 30.4.2015.
- Η απόφαση της ρύθμισης και το πιστοποιητικό οφειλής χορηγούνται μετά την καταβολή της πρώτης δόσης.
- Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση φυσικών προσώπων που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα είναι η έκδοση οριστικής απόφασης διαγραφής.
- Εκπρόθεσμες τρέχουσες εισφορές εκτός ρύθμισης εξακολουθούν να επιβαρύνονται με το ετήσιο επιτόκιο που καθορίζεται στην παρ.11 υποπ. ΙΑ2 παρ.ΙΑ Ν.4152/2013 (8,05%).
- Ληξιπρόθεσμες οφειλές που προκύπτουν από αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας και δεν παρακολουθούνται από το Μηχανογραφικό Σύστημα (π.χ. ανακατάταξη ασφαλιστικών κατηγοριών, αποχαρακτηρισμός, ΛΑΦΚΑ, κλπ.) μπορούν να ρυθμιστούν, παράλληλα ή όχι με οφειλές εντός Μ.Σ., εφόσον:
• Δεν υπάρχει καμία άλλη οφειλή εντός Μ.Σ. και
• Δεν υπάρχει άλλη ενεργή ρύθμιση (εντός ή εκτός Μ.Σ.)
Για την ένταξη στην παρούσα ρύθμιση των οφειλών αυτών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι οδηγίες που έχουν δοθεί με το αρ.πρωτ.ΔΙΕΣ/Φ10/03/53948/13-1-2015 έγγραφο της Υπηρεσίας μας, που εκδόθηκε για τις οφειλές αυτές με αφορμή τη ρύθμιση Ν.4305/2014.
- Το ενεργό δικαίωμα κατάταξης σε κατώτερη κατηγορία εξακολουθεί να ισχύει κατά τη μετάπτωση από άλλη ενεργή ρύθμιση στην παρούσα.
Για να δείτε τη σχετική εγκύκλιο πατήστε εδώ.
Για να δείτε συνοπτικά τους όρους ρύθμισης πατήστε εδώ  ή επικοινωνήστε μαζί μας για διευκρινήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου