Στείλετε τα σχόλια και τις αναρτήσεις σας στο: matsolanews@yahoo.gr

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Μητέρα Τερέζα: «κάθε άλλο παρά Αγία ήταν»!

Μήπως η όλη ιστορία με την Μητέρα Τερέζα ήταν απλά μια επικοινωνιακή φούσκα;
Αυτό ισχυρίζεται μια νέα αμφιλεγόμενη καναδική μελέτη που μόλις ολοκληρώθηκε.

Πρόκειται για μια επιστημονική εργασία που δημοσιεύτηκε στο γαλλόφωνο θρησκευτικό περιοδικό Religieuses, και η οποία υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, πως η Τερέζα «κάθε άλλο παρά Αγία ήταν»!

Η Μητέρα Τερέζα ήταν μια αλβανικής καταγωγής, γεννημένη στα Σκόπια μοναχή, που το φιλανθρωπικό της έργο την κατέστησε παγκοσμίως διάσημη, και στο τέλος Αγία της ρωμαϊκής καθολικής εκκλησίας.

Στο ενδιάμεσο, της απονεμήθηκε και το βραβείο Νόμπελ ειρήνης.
Μια νέα όμως μελέτη του έργου της, θέτει ορισμένα ερωτήματα, που προκαλούν ρωγμές στην γνωστή εικόνα της Τερέζας.
Μάλιστα, σε κάποιο σημείο, η εργασία αυτή επιμένει ότι η «Αγία» «έβρισκε ομορφιά στο να βλέπει τους ανθρώπους να υποφέρουν».
Οι διάφοροι γιατροί, που κατά καιρούς επισκέπτονταν τα γηροκομεία της Τερέζας ανέφεραν άθλιες συνθήκες, με παντελή έλλειψη κανόνων υγιεινής, όπου σπάνιζαν τα τρόφιμα, τα φάρμακα, ακόμη και η οποιαδήποτε ιατρική φροντίδα.
Αυτό, σύμφωνα με την δημοσίευση, δεν οφείλονταν στην έλλειψη πόρων, αφού το Τάγμα Ιεραποστόλων του Ελέους της Τερέζας διέθετε (από δωρεές) εκατοντάδες εκατομμύρια δολαρίων!
Μάλιστα, η ίδια η Μητέρα Τερέζα απολάμβανε πλήρους υγειονομικής φροντίδας και παρακολούθησης από ένα σύγχρονο αμερικανικό νοσοκομείο.
Όπως αναφέρει η εργασία, το Βατικανό προωθούσε επιτηδευμένα την «αγιότητα» της Τερέζας, σπεύδοντας μάλιστα να την αγιοποιήσει με πρόσχημα ότι θεράπευε αρρώστους, κάτι που οι γιατροί λένε ότι δεν ισχύει, αφού οι «θαυματουργές» αυτές θεραπείες στην πραγματικότητα οφείλονταν σε πολύ απλά και συνηθισμένα φάρμακα.
Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι σίγουρα το ανθρωπιστικό έργο της μοναχής ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι με τη σειρά τους συμμετείχαν σε φιλανθρωπίες κλπ αλλά καλά θα ήταν αν τα ΜΜΕ «έψαχναν λίγο περισσότερο» την περίπτωσή της, πριν προχωρήσουν στην επικοινωνιακή θεοποίησή της.
Πάντως, αν και η συγκεκριμένη εργασία προκαλεί ερωτηματικά και συζητήσεις, ένα είναι σίγουρο: Ότι αποκλείεται να βλάψει την επικρατούσα για την Μητέρα Τερέζα εικόνα.


S.A. - Times of India

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου