Στείλετε τα σχόλια και τις αναρτήσεις σας στο: matsolanews@yahoo.gr

Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013

ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΡΥΧΟΙ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΩΝ (1973-1978)

Μια …πονεμένη ιστορία

Από την εκπομπή "Η ΕΡΤ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ". (ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ)
Στο επεισόδιο «ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΩΡΥΧΟΙ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΩΝ» της σειράς ντοκιμαντέρ «Η ΕΡΤ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ» επισκέπτεται τα ΣΕΡΒΙΑ του Νομού ΚΟΖΑΝΗΣ και αναζητά την αλήθεια για το πρώτο και μοναδικό χρυσωρυχείο στην ΕΛΛΑΔΑ.
Στο μεγάλο καφενείο του χωριού συγκεντρώνονται όσοι κάτοικοι ασχολήθηκαν με την ανεύρεση χρυσού και εργάστηκαν στο χρυσωρυχείο. Περιγράφουν τις συνθήκες εργασίας, τονίζουν ότι οι εργάτες ήταν ανίδεοι, τα μηχανήματα ακατάλληλα και δεν είχαν ποτέ την πρέπουσα συμπαράσταση από το κράτος.

Ο ΠΕΛΟΠΙΔΑΣ ΠΑΛΑΣΚΑΣ, ο ηθικός αυτουργός για το χρυσό των ΣΕΡΒΙΩΝ, έχει πάθος για την εξερεύνηση του χρυσού και θεωρείται από τους συγχωριανούς του μικρός ήρωας. Ο εξερευνητής του χρυσού περιγράφει τη λαχτάρα του για την αναζήτηση. Ο ΠΕΛΟΠΙΔΑΣ ΠΑΛΑΣΚΑΣ πιστεύει με πάθος ότι υπάρχει χρυσός και συνεχίζει να πηγαίνει στο ρέμα και να αναζητά ψήγματα χρυσού, όπως του δίδαξε ο πατέρας του.
Η εκπομπή επισκέπτεται τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΕΒΕΕ, τα οποία λειτούργησαν από το 1973 ως το 1978. Οι τηλεθεατές ακούνε σαν παραμύθι τις αφηγήσεις των κατοίκων, που έζησαν τη μέθη της αναζήτησης του χρυσού για να αποκτήσουν μια καλύτερη ζωή, που τελικά όμως έμεινε ως ανάμνηση να την μοιράζονται στα καφενεία...

Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ

Πηγη : mikrovalto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου