Στείλετε τα σχόλια και τις αναρτήσεις σας στο: matsolanews@yahoo.gr

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Ψωνίζοντας ελληνικά (και άλλες περιπέτειες...)

Font Size Larger Font Smaller Font
AddThis Social Bookmark Button
kodikos520-1
Δεν υπάρχει κανόνας χωρίς εξαιρέσεις...
Αυτό διαπίστωσα από τη στιγμή που αποφάσισα να αγοράζω συνειδητοποιημένα και να κάνω τον κόπο να βλέπω στο πίσω μέρος της συσκευασίας το barcode για τη χώρα προέλευσης κάθε προϊόντος που θα έβαζα στο σπίτι μου. Και ομολογώ ότι σε πολλές περιπτώσεις, προσπαθώντας να «αγοράζω ελληνικά», ομολογώ πως δεν πίστευα στα ίδια μου τα μάτια...

Κατ' αρχάς, ως μανιώδης πότης καφέ, στάθηκε αδύνατον να βρω ελληνικό καφέ φίλτρου ή έστω κάποιον ταπεινό στιγμιαίο. Έχοντας πλέον πάρει απόφαση ότι η πράσινη συσκευασία του καφέ Jacobs δεν θα ξανάβλεπε το κατώφλι μου, είπα να γυρίσω για τελευταία φορά το στρογγυλό μπουκαλάκι - και τι να δω; Τον κωδικό 520! Σαν να επρόκειτο δηλαδή για καφέ ντόπιο γέννημα-θρέμμα...

Την ίδια ... «ελληνοποίηση» παρατήρησα σε όλα τα πακέτα τσιγάρα, από τα L&M μέχρι και τα Camel! Κι ας μην ανοίξω το στόμα μου για τα κάθε είδους Ουίσκυ, Whiskey ή Whisky.
Τα πάντα ήταν... 520!
kodikos520-2
Σαν να μην έφταναν όλ' αυτά, η θεωρία του «520» άρχισε να καταρρίπτεται και με αντίθετα παραδείγματα! Έπαθα μεγάλη ήττα διαπιστώνοντας ότι η good-old Σοκο-Φρέτα της ΙΟΝ, αντί για κωδικό 520 έχει τελικά 501 (Ηνωμένο Βασίλειο!) - κι ας φιγουράρει η γαλαζόλευκη λεζάντα  «Ελληνικό Προϊόν» φαρδιά πλατιά.

Αλλά και πάλι μπερδεύτηκα ακόμα περισσότερο όταν, ύστερα από σχετικό ψάξιμο στο ίντερνετ, διαπίστωσα ότι η ΙΟΝ ανήκει ακόμα σε ελληνικά χέρια...!
Τι να πω;
kodikos520-3
Τελικά, η θεωρία του «520» έχει σίγουρα πολλά ψιλά γράμματα που αξίζει να τους ρίχνουμε και μια, και δυo, και τρεις ματιές. Και δεν μιλάω για το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης, που σε πολλές περιπτώσεις καθιστά όλους αυτούς τους κωδικούς των barcodes παντελώς άνευ σημασίας. Μιλάω για προϊόντα που μέχρι τώρα παράγονταν σε ελληνικά εργοστάσια και έδιναν δουλειά σε συμπολίτες μας, τα οποία πλέον ουδεμία σχέση έχουν με την ουσιαστική και πηγαία εγχώρια παραγωγή -και τώρα στην ουσία εισάγονται και είναι παντελώς «ξένα».
Κι έτσι, ο μαγικός αριθμός «520» κρύβει πολλά μυστικά...                                                                                                                                                          
Ας αρχίσουμε λοιπόν από τα απλά:
Παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, που παράγονται από μικρές βιοτεχνίες, φέρουν επάξια τον κωδικό «520». Ελληνικό προϊόν 100% , και το προτιμάμε -τελεία και παύλα.
Με τον κωδικό «520» καταχωρούνται προϊόντα που είναι ξένα, παράγονται και τυποποιούνται στο εξωτερικό, αλλά είτε συσκευάζονται στην Ελλάδα -ειδικά για τους Έλληνες καταναλωτές -είτε εισάγονται από θυγατρικές εταιρείες ξένων συμφερόντων, που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα. Αυτά τα προϊόντα δεν είναι ελληνικά, αλλά για τους παραπάνω λόγους έχουν απλώς καταχωρηθεί ως ελληνικά.
Αντιθέτως πάλι, υπάρχουν προϊόντα που είναι 100% ελληνικά ως προς τις πρώτες ύλες και την τυποποίηση, πλην όμως παραδόξως δεν είναι καταχωρημένα με τον κωδικό 520! Οι λόγοι ποικίλουν, οι περισσότεροι όμως σίγουρα έχουν σχέση με καθαρά επιχειρηματικές επιλογές.
Και έτσι... η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά!
Συμπερασματικά, πάντως, αγοράζοντας ελληνικά προϊόντα, ενισχύουμε όσο μπορούμε την ταλαίπωρη ελληνική οικονομία, έστω και τώρα. Από την άλλη, όμως, ακόμα και οι εταιρείες συσκευασίας, εισαγωγής ή και οι θυγατρικές εταιρείες των ξένων πολυεθνικών δραστηριοποιούνται στη χώρα απασχολώντας κι αυτές ελληνικά χέρια -άρα, δεν θα ήταν ούτε σωστό ούτε έξυπνο να τις θέσουμε συλλήβδην στο πυρ το εξώτερον... Έτσι δεν είναι;
kodikos520-4
Ύστερα από αρκετή σκέψη, αυτό που θα πρότεινα, προτού αποφασίσουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε από το ράφι του σούπερ μάρκετ, θα ήταν καλό να θέσουμε στον εαυτό μας το εξής απλό ερώτημα:
Η καθαυτή αγορά ενός συγκεκριμένου προϊόντος, είτε φέρει κωδικό 520 είτε όχι, ωφελεί ουσιαστικά την ελληνική οικονομία ή όχι;
Και οι απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα είναι σχετικά απλούστερες:                                                                                                                                  
• Εάν οι πρώτες ύλες είναι προϊόντα της ελληνικής γης, φυσικά και ωφελούν την εγχώρια οικονομία χωρίς δεύτερη σκέψη.
• Εάν, πάλι, η συσκευασία γίνεται στην Ελλάδα, προφανώς και δίνει δουλειά σε συμπολίτες μας και φέρνει έναν μισθό σε κάποιο σπιτικό.
• Ακόμα κι αν είναι γνωστό ότι ένα προϊόν ή μια εταιρεία είναι ελληνική, αλλά έχει την έδρα της στο εξωτερικό, τότε βάζουμε λίγο νερό στο κρασί μας και το προτιμάμε, αποκλείοντας κάτι το παντελώς ξένο -και άρα παρείσακτο.                                                                                                                                                             
Όσο για τις δύσκολες ερωτήσεις πάντως, υπάρχουν αρκετά αναλυτικοί κατάλογοι προϊόντων στο διαδίκτυο που σίγουρα αποτελούν έναν χρήσιμο μπούσουλα για τα ψώνια μας (δείτε π.χ. αυτόν εδώ!) και, εάν δεν υπάρχουν ελληνικά προϊόντα που να μπορούν να αντικαταστήσουν τα ξένα, δεν θα ήταν καθόλου μα καθόλου άσχημη ιδέα να ... ελληνοποιήσουμε τις καταναλωτικές μας ανάγκες και συνήθειες. Ας αρκεστούμε επιτέλους σε ό,τι ωφελεί την εγχώρια αλλά και την τοπική μας οικονομία, όσο γίνεται περισσότερο.
Δεν είναι ποτέ αργά.                                                                                                                                                                                                                                                                                                   
Κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο να ψωνίζουμε συνειδητά.
Καιρός να ξεβολευτούμε...
Δεν πειράζει.                                                                                                                                                                                                                                                    
kodikos529Α! Να μην το ξεχάσω.. Αν πέσει το μάτι σας σε barcode με κωδικό 529, καλό είναι να ξέρετε ότι προέρχεται (ή έχει κάποια σχέση τέλος πάντων) με την Κύπρο μας. Οπότε, ελλείψει «520», προτιμάμε τον κωδικό 529 έναντι όλων των άλλων..
(Βυσσινάδα ΚΕΑΝ ή μπύρα ΚΕΟ έχετε πιεί;
Όχι;! Ε, χάνετε!)                                                                                                                                                                                                     
Διαβάστε περισσότερα
για τον κωδικό 520
πατώντας εδώ     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου