Στείλετε τα σχόλια και τις αναρτήσεις σας στο: matsolanews@yahoo.gr

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Διάλογος με το Βλαντίμιρ Πούτιν: η αντίδραση δεν ήταν μονοσήμαντη




© Фото: «Вести.Ru»
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα μείνει στο γραφείο του ούτε μέρα, σε περίπτωση που δεν θα νιώθει την υποστήριξη του λαού.
Και αυτή η υποστήριξη δεν προσδιορίζεται από τις απόψεις, που εκφράζονται στο Διαδίκτυο ή στις πλατείες, αλλά από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στις προεδρικές εκλογές του 2012, δήλωσε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε εκπομπή απευθείας επικοινωνίας στις ερωτήσεις των ρώσων πολιτών.
Αυτός ο διάλογος διάρκεσε πάνω από 4,5 ώρες. Ο πρωθυπουργός πρόλαβε να απαντήσει σε 88 ερωτήσεις, που αφορούσαν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, την επερχόμενη προεκλογική προεδρική εκστρατεία, τα πολιτικά σχέδια, τις εν δυνάμει ανακατατάξεις στελεχών και πολλά άλλα.
Μερικά θέματα για τους πολιτολόγους ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Πρώτον, - η αντίδραση του Πούτιν στις πολυάριθμες και οξείες ερωτήσεις για τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών της Κρατικής Δούμας και τα συλλαλητήρια που ακολούθησαν. Δεύτερον, - οι προτάσεις του πρωθυπουργού για την τελειοποίηση του πολιτικού συστήματος της χώρας: ο Πούτιν θεωρεί δυνατή τη διεξαγωγή άμεσων εκλογών κυβερνητών από υποψηφίους, που θα προτείνουν τα κόμματα και θα συμφωνούνται με τον Πρόεδρο. Και, βέβαια, - η εκτίμησή του σε ό,τι αφορά τη διεθνή θέση της Ρωσίας.
Οι απόψεις των εμπειρογνωμόνων, μπορούμε να πούμε, ήταν πολικά αντίθετες – από την πλήρη υποστήριξη ως τη σκληρή κριτική. Π.χ., τα σχόλια του πρωθυπουργού για τα συλλαλητήρια ικανοποίησαν απόλυτα τον πολιτολόγο Μιχαήλ Ρέμιζοφ:
- Ο Πούτιν δεν κρύβει το γεγονός ότι έχει αρνητική στάση έναντι του τωρινού κινήματος διαμαρτυρίας στους δρόμους. Και ορθά κάνει, που απαντά σ΄αυτή την ερώτηση έντιμα. Για να είναι λιγότερες οι διαμαρτυρίες στους δρόμους, πρέπει να δοθούν στο λαό περισσότερες δυνατότητες συμμετοχής στη δημόσια πολιτική. Ακριβώς γι΄αυτό το λόγο έχει προταθεί η εκλογή των κυβερνητών μέσω της διαμεσολάβησης των πολιτικών κομμάτων. Μ΄αυτό συνδέονται και οι ιδέες για τις επιπρόσθετες δυνατότητες για τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης θετικές εκτιμήσεις, βέβαια, κανείς δεν περίμενε. Ωστόσο η κριτική από μέρους του ηγέτη του κόμματος «Γιάμπλοκο» πλησίαζε τη συμπόνοια προς το Ρώσο πρωθυπουργό. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν νιώθει τις αλλαγές στις διαθέσεις της κοινωνίας, δήλωσε ο Σεργκέι Μιτρόχιν:
- Συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο, λες και ακόμα βρίσκεται στις εκλογές του 2007 ή του 2004, που είχε μαζική υποστήριξη. Σήμερα τέτοια υποστήριξη δεν έχει. Οι προτάσεις για τις πολιτικές αλλαγές, τις οποίες έκανε αντιδρώντας στα συλλαλητήρια, έχουν διακοσμητικό χαρακτήρα.
Πολύ πιό συναισθηματικά σχολίασε το διάλογο στην απευθείας γραμμή σε συνέντευξη που παραχώρησε στη "Φωνή της Ρωσίας" ο συμπρόεδρος του μη εγγεγραμμένου «Κόμματος Λαϊκής Ελευθερίας» Βλαντίμιρ Ριζκόφ:
- Η αντίδραση στο σημερινό τολκ σόου του κυρίου Πούτιν ήταν η πιό οδυνηρή. Κατα την άποψή του, όλα πάνε γενικά καλά και τίποτα δεν πρέπει να αλλάξει. Τη στιγμή που που όλη η χώρα βράζει. Ο λαός απαιτεί ένα δημοκρατικό σύστημα. Ο λαός απαιτεί αποφασιστική καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο Πούτιν γι΄αυτό δεν είπε απολύτως τίτπε, παρόλο που σήμερα αυτό είναι το κύριο έλκος της χώρας.
Σε αντίθεση με αυτή την άποψη, πολλοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός ξέρει τι κάνει. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι επαγγελματίας υψηλής κλάσης, θεωρεί η διάσημη κοινωνική παράγοντας Νατάλια Ναροτσνίτσκαγια:
- Δεν φοβάται καμιά ερώτηση, ούτε και την πιό αμερόληπτη – και εκεί υπήρχαν τέτοιες ερωτήσεις. Ξέρει θαυμάσια τον τομέα της δουλειάς του, θυμάται όλους τους αριθμούς. Και, βέβαια, έχει ανδρεία. Η κατάσταση, όπως είναι γνωστό, κλιμακώνεται, στο Διαδίκτυο γίνεται επίθεση. Αυτός όμως δεν φοβάται, απαντούσε ήρεμα σε όλες τις ερωτήσεις, μεταξύ άλλων και για τις διεθνείς υποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου